Ecommerce in Nederland

Ecommerce in NederlandNederland staat bekend als een handelsland. Ook al zijn we een klein landje, als het gaat om commercie, doen wij internationaal aardig mee. Dat geldt in zekere zin ook voor de ecommerce in Nederland. We zijn met webwinkels misschien wereldwijd niet zo aanwezig als met ‘offline’ bedrijven, maar het is niet voor niets dat Amazon jarenlang geen volwaardige webwinkel in Nederland had!

Nieuws over de Nederlandse ecommerce

Onze laatste nieuwsberichten over ecommerce in Nederland zijn:

Ecommerce in Nederland

Wie nu aan de Nederlandse ecommerce denkt, denkt waarschijnlijk vooral aan Bol.com en Coolblue. Maar één van de spelers waar het vooral mee begon is Wehkamp. Dit voormalig postorderbedrijf was in 1985 één van de eerste retailers waarbij klanten 24 uur per dag telefonisch bestellingen konden plaatsen. En in 1995, jaren voordat Bol.com en Coolblue het levenslicht zagen, lanceerde Wehkamp al haar webwinkel.

Ver voordat Bol.com en Coolblue ontstonden, lanceerde Wehkamp al een webwinkel.

Steeds meer webwinkels in Nederland

Sinds die tijd is het hard gegaan met de online retailindustrie in ons land. Dat zie je ook wel terug in de cijfers. Zo is het aantal webwinkels in de periode 2007-2015 verzesvoudigd: van ruim vijfduizend begin 2007 naar bijna dertigduizend begin 2015. En dat aantal is inmiddels al meer dan verdubbeld… In 2020 kwamen er zelfs meer dan 13 duizend webwinkels bij. Volgens het CBS zouden er per 1 januari 2023 zo’n 84.100 webwinkels in ons land actief moeten zijn. In 2022 was de online omzet in Nederland 33.3 miljard euro.

Wil je ook geld verdienen met ecommerce en moet je nog een webwinkel beginnen? Overweeg dan een vliegende start door een bestaande webwinkel te kopen!

Nederlandse top 100 blijft ook groeien

Nederland als ecommerce-land blijft groeien.
Nederland als ecommerce-land blijft groeien.

Een zelfde soort ontwikkeling kun je terugzien op de covers van de Twinkle100 door de jaren heen. Dit blad, dat elk jaar de honderd grootste webwinkels in kaart brengt, repte in de eerste editie in 2008 nog van een totale omzet van 4 miljard euro. Inmiddels zijn de  grootste webwinkels van Nederland miljardenbedrijven geworden.

Omdat internet in Nederland al vrij snel ingeburgerd was, hebben webwinkels hier goed kunnen groeien. Het in 1999 opgerichte Bol.com en het een jaar later gelanceerde Coolblue zijn in relatief korte tijd uitgegroeid tot echte powerhouses. Ook Wehkamp, Albert Heijn, H&M, Media Markt en de Bijenkorf doen mee in de top. Sommige Nederlandse spelers zijn zelfs over de landsgrenzen succesvol. Bol.com en Coolblue behoren tot de grotere spelers in Vlaanderen.

Bol.com en Coolblue zijn grote spelers in België.

Omgekeerd is het een ander verhaal. Grote internationale spelers, met uitzondering van fashion-retailers zoals Zalando en H&M, krijgen hier soms nauwelijks voet aan de grond. eBay is het uiteindelijk gelukt door Marktplaats.nl over te nemen, maar Amazon heeft tot 2020 gewacht om een volwaardig gelokaliseerde website in Nederland te lanceren.

Lokale retailers sterk in Nederland

Nederlandse consumenten zijn jarenlang gewend geweest aan lokale spelers als Bol.com, Coolblue en Wehkamp. De komst van buitenlandse giganten als Zalando en Amazon heeft er echter toe geleid dat dit niet meer vanzelfsprekend is. Online platforms als Bol.com zullen zich hoogstwaarschijnlijk nog meer storten op lokale retailers.

Direct de concurrentie aan met een vliegende start? Op Webshopovername.nl en/of Brookz.nl vind je een groot aanbod van bestaande webshops ter overname.